ProfilGate® Hygiënesluisinrichting Handwasbakken en toebehoren Garderobe inrichting Kasten en opbergsystemen Werk- en spoeltafels Aanrijdbeveiliging Productieproces Intern transport Wagens en opslag Reiniging en schoonmaak Vikan hygiëne producten Afvoergoten en -putten Stoelen, bordessen en ergonomie Brandslanghaspels en veiligheid Downloads Outlet - ACTIE

Outlet - ACTIE

Voorkom roestvorming op roestvast staal (RVS)

Hygiëne
Onderhoud

Roestvast staal, vaak afgekort als RVS, staat bekend om zijn weerstand tegen roest en corrosie. Voor veel mensen is het bijna synoniem aan onverslijtbare en roestvrije duurzaamheid. Toch kunnen sommige soorten RVS onder bepaalde omstandigheden gaan roesten. Een van de meest gebruikte varianten, RVS 304, biedt uitstekende corrosiebestendigheid in veel omgevingen, maar ook deze kan onder specifieke omstandigheden aangetast worden. Gelukkig zijn er oplossingen, zoals het gebruik van RVS 316 of het toepassen van reinigingsmiddelen zoals Pelox, die roestvorming kunnen voorkomen of verwijderen.

Wat is roestvast staal (RVS)?

Roestvast staal is een legering die voornamelijk bestaat uit ijzer, met toevoegingen van chroom (minstens 10,5%), nikkel en soms andere elementen zoals molybdeen. Het is deze combinatie van metalen die RVS zijn roestbestendige eigenschappen geeft. Chroom vormt aan de oppervlakte van het staal een dunne laag chroomoxide, die het staal beschermt tegen zuurstof en vocht, de belangrijkste oorzaken van roestvorming. Deze laag is zelf herstellend: wanneer deze beschadigd raakt, reageert het chroom met zuurstof in de lucht en vormt snel een nieuwe beschermende laag.

Toch is RVS niet volledig immuun voor roest, vooral niet in bepaalde agressieve omgevingen. Er zijn verschillende soorten RVS, en elk type heeft zijn eigen sterktes en zwaktes als het gaat om corrosiebestendigheid.


De verschillende soorten RVS

De twee meest gebruikte soorten RVS zijn RVS 304 en RVS 316, elk met hun eigen chemische samenstelling en weerstand tegen verschillende vormen van corrosie.

RVS 304: Dit is de meest gangbare soort roestvast staal, ook wel bekend als A2-staal. Het bevat ongeveer 18% chroom en 8% nikkel. RVS 304 is goed bestand tegen roest in de meeste normale omgevingen, zoals in keukens, laboratoria en binnenin gebouwen. Het is een zeer veelzijdige legering, maar onder sommige omstandigheden kan zelfs RVS 304 gaan roesten.

RVS 316: Dit type RVS bevat naast chroom en nikkel ook ongeveer 2-3% molybdeen, wat de corrosieweerstand verder verbetert, vooral tegen chloriden en zuren. RVS 316, ook wel bekend als A4-staal, wordt vaak gebruikt in maritieme toepassingen, bij zwembaden of in chemische installaties waar agressieve stoffen aanwezig zijn. Het is duurder dan RVS 304, maar biedt een veel betere bescherming tegen corrosie in uitdagende omgevingen.


Wanneer RVS 304 kan gaan roesten

Hoewel RVS 304 in de meeste omstandigheden prima bestand is tegen roest, zijn er situaties waarin de beschermende chroomoxideschil wordt aangetast. Als deze laag wordt beschadigd of overbelast, kan het onderliggende ijzer in het staal in contact komen met zuurstof en water, waardoor roestvorming optreedt.

1. Chloriden en zout

Een van de grootste oorzaken van roestvorming op RVS 304 is blootstelling aan chloriden, zoals zout. In kustgebieden waar zoute lucht de metalen oppervlakken aantast, kan RVS 304 snel beginnen te corroderen. Chloriden kunnen de chroomoxideschil beschadigen, waardoor er kleine gaatjes ontstaan waarin zuurstof en vocht bij het ijzer kunnen komen. Dit leidt tot putcorrosie, waarbij kleine roestputjes ontstaan die uiteindelijk kunnen leiden tot grotere schade aan het oppervlak.

2. Zuren en basen

RVS 304 is gevoelig voor corrosie in sterk zure of basische omgevingen. In industriële toepassingen waar agressieve chemicaliën zoals zwavelzuur of zoutzuur worden gebruikt, kan RVS 304 corroderen. Ook langdurige blootstelling aan sterke basen zoals natronloog kan de beschermende laag van het staal aantasten. In deze situaties biedt RVS 316, met zijn extra molybdeen, een betere bescherming. Een te langdurige inwerking van zeep (basen) kan roestvorming veroorzaken. Reinig uw apparatuur regelmatig. Vraag het onderhoudsformulier voor onze apparatuur bij ons aan.

3. Mechanische beschadiging

Wanneer RVS 304 fysiek wordt beschadigd, bijvoorbeeld door krassen of slijtage, kan de beschermende chroomoxideschil doorbroken worden. Dit maakt het onderliggende ijzer blootgesteld aan vocht en zuurstof, wat leidt tot roestvorming. Vooral in buitenomgevingen, waar regen en vocht een constante bedreiging vormen, kan dit een probleem worden.

4. Vervuiling door ijzerdeeltjes

Een minder bekende, maar veelvoorkomende oorzaak van roestvorming op RVS 304 is vervuiling door ijzerdeeltjes. Dit kan gebeuren wanneer het RVS in contact komt met gewoon staal of gereedschap dat met gewoon staal is gebruikt. Kleine ijzerdeeltjes kunnen zich hechten aan het oppervlak van het RVS en beginnen te roesten, waardoor het lijkt alsof het RVS zelf aan het corroderen is. Vooral bij nieuwbouw komt het voor dat wanneer onze RVS apparatuur reeds (onafgedekt) geplaatst is de klacht komt dat de apparatuur gaat roesten. In een werkomgeving waar nog leidingen worden gelegd en gezaagd, of welke bewerking dan ook in staal, zal RVS apparatuur gaan reageren en roestspikkels veroorzaken. Dek RVS altijd af als er nog gebouwd wordt.

RVS 316: de betere keuze in corrosieve omgevingen

In situaties waar RVS 304 gevoelig is voor roest, zoals in kustgebieden of in chemische installaties, kan RVS 316 een betere keuze zijn. De toevoeging van molybdeen in RVS 316 maakt het beter bestand tegen corrosie door chloriden en zuren. Dit maakt het bijzonder geschikt voor gebruik in maritieme omgevingen, bij zwembaden en in de chemische industrie.

RVS 316 biedt superieure bescherming tegen putcorrosie, een vorm van lokale corrosie die vaak optreedt bij blootstelling aan zout of zure omstandigheden. In industriële omgevingen waar sterke chemicaliën worden gebruikt, kan de keuze voor RVS 316 ervoor zorgen dat het metaal langer meegaat en minder onderhoud vereist.

Pelox-reiniger: een oplossing tegen roestvorming

Hoewel het kiezen van het juiste type RVS belangrijk is, kan zelfs RVS 316 in extreme omstandigheden sporen van roest vertonen. In zulke gevallen is het belangrijk om het metaal regelmatig te reinigen om corrosie te voorkomen of te verwijderen. Een effectief middel dat hiervoor gebruikt kan worden, is Pelox-reiniger.

Pelox is een gespecialiseerde reiniger die is ontworpen om oppervlakken van RVS te ontdoen van roestvlekken en verontreinigingen. Het werkt door de roest op moleculair niveau af te breken zonder de beschermende chroomoxideschil aan te tasten. Regelmatig gebruik van Pelox kan ervoor zorgen dat RVS oppervlakken hun oorspronkelijke glans behouden en dat roestvorming vroegtijdig wordt gestopt.

Bij regelmatig gebruik van Pelox kan de levensduur van RVS 304 of RVS 316 aanzienlijk worden verlengd, vooral in uitdagende omgevingen waar roestvorming anders een probleem zou kunnen zijn. Het middel verwijdert niet alleen bestaande roest, maar helpt ook bij het voorkomen van nieuwe roestvorming door het oppervlak te reinigen en te beschermen.

Conclusie

Hoewel roestvast staal zijn naam dankt aan zijn weerstand tegen roest, is het niet volledig immuun voor corrosie, vooral niet in agressieve omgevingen. RVS 304 is een populaire keuze vanwege zijn veelzijdigheid, maar kan gaan roesten in omgevingen waar chloriden, zuren of mechanische beschadigingen een rol spelen. In deze gevallen biedt RVS 316, met zijn toevoeging van molybdeen, een betere bescherming.

Het te langdurig laten inwerken van reinigingsmiddelen kan roestvorming veroorzaken, spoel het goed af.

Nieuwsberichten

Vragen? Onze specialisten helpen je graag verder!

Bel ons op het onderstaande nummer of stuur ons eenvoudig een mail, dan helpen wij u zo snel mogelijk.
Vakkundig advies
Ontzorgen
Zichtgarantie
Kwaliteit
Lage kosten
phone-handsetchevron-down